Uupumuksen oireita
Muutamassa aikaisemmassa blogikirjoituksessani (Keho ja mieli, Tarkista tasapaino, Läpi harmaan kiven) olen luetellut muutamia oireita, joihin jo voi reagoida ja lähteä palautumisen ja tasapainon palauttamisen tielle. Voi painaa jarrua jo kiihdytyssuoralla odottamatta lopun äkkistoppia, burn-outia. Nukahtamis- tai unihäiriöt, vaikeus nousta ylös aamuisin, väsymys, joka ei helpotu nukkumalla, poikkeuksellinen hiustenlähtö, ilon häviäminen muun muassa ovat sellaisia kehonhuoltovaloja, joihin jo voi havahtua.
Yle Oppiminen/Eve Mantu tekivät sopivan testin, jossa voi tarkastella omaa tilannettaan. Ei syntyjä syviä syleilevä, vaan sujuva pikatesti, joka kuitenkin havahduttaa jos tarvetta on.
Mistä apua
Itsekin on mahdollista jo ennakkoon tehdä korjaavia perusliikkeitä, lähtien liikkeelle hyvästä hengityksestä, mielen tyhjentämisestä/meditoinnista ja (metsä)kävelyistä päivittäin, jotta kehon hälytystilaa saadaan purettua, sekä varmistaa ainakin D- ja hyvän C-vitamiinin (ei askorbiinihappo) riittävä päivittäinen saanti.
Itsehoitoon on tehty muutamia oppaitakin, esimerkiksi
· Liisa Uusitalo-Arolan ”Uuvuksissa” tarjoaa mallin siitä, miten voi nousta uupumuksesta ja luoda itselleen paremmin istuva elämä
· Heli Nurmen ”Työuupumuksen itsehoito” keskittyy uupumuksen psykologiseen puoleen, siihen miten voisi itse ajatella ja toimia toisin
Juhani Mattila "Uupumuksesta takaisin elämään" kuvailee uupumusta sielun sairaudeksi ja miten elämää on hyvä tarkastella monelta kantilta, että kyseessä ei ole vain väsymys tai masennus.
Itsehoitoon ei useinkaan ole voimavaroja, työterveyslääkäriltä saanee neuvoja ja tukea. Tämän lisäksi uupumuksesta toipumiseen erittäin hyvin soveltuu kokonaisvaltainen, lempeä shiatsu, jossa kokonaisvaltaisesti katsotaan koko tilanne ja huomioidaan kaikki oireet. Myös vyöhyketerapia, Rosen-menetelmä, shindo, kiinalaisen lääketieteen akupunktio soveltuvat erittäin hyvin. Rauhallinen, venyttelevä yinjooga tai tai chi ovat hyvin suositeltavia, palautumista tukevia liikuntamuotoja.
Toipuminen
Olennaista on huomioida, että uupumuksesta toipuminen vie aikansa. Puhutaan kuukausista, vuosistakin. Alussa olotila voi lähteä nopeastikin kohoamaan, kun väsymys saadaan hallintaan, mutta tässä kohdin ei ole syytä vielä ryhtyä hoppuilemaan. Aivot ja keho ovat vasta palautumassa, korjaustoimet ovat vielä käynnissä.
Kyseessä ei ole mikään tasaisesti nouseva käyrä, notkahduksia ja tasamaastoja tulee välillä eteen, mutta silti nouseva käyrä yhtä kaikki. Jotta tilanne pysyvämmin korjaantuu, oleellista on muuttaa niitä kuormittavia tekijöitä elämässä, jotka johtivat uupumuksen syntymiseen.
Toimenpiteenä kahden viikon sairausloma lepäämistä ja nukkumista varten ei tyypillisesti alkuunkaan riitä korjaamaan tilannetta, kyse ei ole pelkästään fyysisestä väsymyksestä. On suotuisaa tarkastella tilannetta kokonaisvaltaisesti, monelta kantilta huomioiden niin lepo, tilanteeseen sopiva (vaikka ihan vähäinenkin) liikunta/happihyppely, altistus valolle, ravitsemus, sosiaaliset suhteet kuin mahdolliset hankalat elämäntilanteetkin. Tähän kohtaan mitä lämpimin suositus shiatsuterpialle tai muulle kosketushoidolle mahdollisen keskusteluterapian lisäksi.
Ylen Eve Mantu ja Mikko Lehtola kirjoittivat hyvän tiivistelmän aivojen burnoutista "Aivot ovat viisaat".
Uupumuksen kanssa ei tarvitse kamppailla yksin.
Comments