google-site-verification=KC1x06XtgZBI2BGKB4ui2hirn0uUwHR6pbLgSVc4C7c
 
Search
  • Peuccupaja

Uupumuksesta toipuminen

Uupumuksen oireita

Muutamassa aikaisemmassa blogikirjoituksessani (Keho ja mieli, Tarkista tasapaino, Läpi harmaan kiven) olen luetellut muutamia oireita, joihin jo voi reagoida ja lähteä palautumisen ja tasapainon palauttamisen tielle. Voi painaa jarrua jo kiihdytyssuoralla odottamatta lopun äkkistoppia, burn-outia. Nukahtamis- tai unihäiriöt, vaikeus nousta ylös aamuisin, väsymys, joka ei helpotu nukkumalla, poikkeuksellinen hiustenlähtö, ilon häviäminen muun muassa ovat sellaisia kehonhuoltovaloja, joihin jo voi havahtua.


Yle Oppiminen/Eve Mantu tekivät sopivan testin, jossa voi tarkastella omaa tilannettaan. Ei syntyjä syviä syleilevä, vaan sujuva pikatesti, joka kuitenkin havahduttaa jos tarvetta on.


Mistä apua

Itsekin on mahdollista jo ennakkoon tehdä korjaavia perusliikkeitä, lähtien liikkeelle hyvästä hengityksestä, mielen tyhjentämisestä/meditoinnista ja (metsä)kävelyistä päivittäin, jotta kehon hälytystila saadaan purettua sekä varmistaa ainakin D- ja hyvän C-vitamiinin (ei askorbiinihappo) riittävä päivittäinen saanti.


Itsehoitoon on tehty muutamia oppaitakin, esimerkiksi

  • · Liisa Uusitalo-Arolan ”Uuvuksissa” tarjoaa mallin siitä, miten voi nousta uupumuksesta ja luoda itselleen paremmin istuva elämä

  • · Heli Nurmen ”Työuupumuksen itsehoito” keskittyy uupumuksen psykologiseen puoleen, siihen miten voisi itse ajatella ja toimia toisin

Jos itsehoitoon ei ole voimavaroja, työterveyslääkäriltä saanee neuvoja ja tukea. Tämän lisäksi uupumuksesta toipumiseen erittäin hyvin soveltuu kokonaisvaltainen, lempeä shiatsu, jossa kokonaisvaltaisesti katsotaan koko tilanne ja huomioidaan kaikki oireet. Myös vyöhyketerapia, Rosen-menetelmä, shindo, kiinalaisen lääketieteen akupunktio soveltuvat erittäin hyvin. Rauhallinen, venyttelevä yinjooga tai tai chi ovat hyvin suositeltavia, palautumista tukevia liikuntamuotoja.


Shiatsu on hyvin rentouttava hoito
Shiatsu on hyvin rentouttava hoito

Toipuminen

Olennaista on huomioida, että uupumuksesta toipuminen vie aikansa. Puhutaan kuukausista, vuosistakin. Alussa olotila voi lähteä nopeastikin kohoamaan, kun väsymys saadaan hallintaan, mutta tässä kohdin ei ole syytä vielä ryhtyä hoppuilemaan. Aivot ja keho ovat vasta palautumassa, korjaustoimet ovat vielä käynnissä.

Kyseessä ei ole mikään tasaisesti nouseva käyrä, notkahduksia ja tasamaastoja tulee välillä eteen, mutta silti nouseva käyrä yhtä kaikki. Jotta tilanne pysyvämmin korjaantuu, oleellista on muuttaa niitä kuormittavia tekijöitä elämässä, jotka johtivat uupumuksen syntymiseen.
Ylen Eve Mantu ja Mikko Lehtola kirjoittivat hyvän tiivistelmän aivojen burnoutista "Aivot ovat viisaat".


Uupumuksen kanssa ei tarvitse kamppailla yksin.

30 views0 comments

Recent Posts

See All