


Shiatsuterapia


Shiatsu on luonnostaan turvallinen, perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva japanilainen manuaalinen hoitomuoto [1], joka tähtää kehon epätasapainotilojen korjaamiseen. Hoidossa käydään kehon energiaradat läpi lempeillä käden ja peukalon paineluilla. Akupainanta, eli valikoitujen akupisteiden käsittely ilman neuloja, onkin oleellinen osa hoitoa.
Hoidossa huomio on ihmisessä kokonaisuutena (keho, mieli, henki) sekä hänen elinympäristössään. Shiatsun koetut hyvät vaikutukset niin ikään ovat laajaulotteisia: kehon voimavarat käyttöön tasapainoisesti, voimaantuminen, kohentunut tiedostaminen, itsetuntemus, elämäntapamuutokset [2].
Shiatsuhoito tehdään lattialla erityisellä shiatsupatjalla tai hoitopöydällä, hoidettavalla on yllään mielellään luonnonkuituiset (esim. puuvilla), joustavat vaatteet ja puhtaat sukat, vaikkapa villasukat. Hoidon jälkeen on suotavaa jättää kiireet ja raskaat puurtamiset vähäksi aikaa taka-alalle, ottaa levollisesti ja juoda hyvin.
Käsittelyyn vaikuttavat tai sen estävät kuume, tulehdus, raskaus, suonikohjut, nivelrikko, venähdykset, leikkaukset, sytostaatti- tai marevan lääkitys, alkoholi, epilepsia, elinsiirrot.
[1] Long et al., A typology of negative responses: a case study of shiatsu, 2009
[2] Long, The potential of complimentary and alternative medicine in promoting well-being and critical health literacy: a prospective, observational study of shiatsu, 2009